Skip to content

Amikor egy új tanítvánnyal kezdek dolgozni, mindig megkérdezem, hogy mik a céljai. Szinte mindenki azonnal a szokásos válaszokkal jön: jól akar kinézni, le akar fogyni, maratonfutás, nagy mellizmok és vállak stb. Csak a szokásos dolgok. Azt vettem észre, hogy a célok kitűzésében minden sportolni vágyó képes nagyon pontos és határozott válaszokat adni, de amikor megkérdezem tőlük, hogy tudják e, honnan indulnak, általában csak a vállvonogatás és a néma hümmögés a reakció. Bizony, a nagy célok önmagukban semmit sem érnek. Legtöbbünk – ahogy az edzőtermekben megfigyeltem – ott rontja el, hogy egyáltalán nem képes felmérni az aktuális állapotát, vagyis azt, hogy honnan is vág neki a nagy cél teljesítésének. Ha a cél a B pont, akkor nem ártana ismerni az A pontot is – azt, hogy honnan indulsz.

Az idevonatkozó példamese így hangzik:

– Uram! Megmondaná, hogyan jutok el Dublinba?
– Nos, én először is nem innen indulnék….

Hiába akarsz te lenni a következő Mr. Olympia, ha még egy üres rúddal is remegő lábakkal guggolsz le. Hiába akarsz maratont futni, ha annyira gyenge a bokád, hogy szinte kifordul, amint lelépsz a lépcsőről, és hiába akarsz lefogyni negyven kilót, ha azt sem tudod, milyen a vérképed, vagy hogy mennyit és mit eszel egy átlagos nap. Ott rontod el, hogy úgy vágsz bele az életmódváltásba, hogy közben fogalmad sincsen arról, milyen állapotban vagy, azaz nem ismered az A pontod. És természetesen az ilyen indulásnak általában kudarc és feladás lesz a vége. Hidd el, már ezerszer láttam ezt. Mindig gyanakodj, ha egy edző az első találkozón kérdés nélkül elküld fekvenyomni….

Hogy mit kéne tenned? Először is, fel kell mérned a jelenlegi állapotod, és pontosan meghatározni, honnan is indulsz. A legnagyobb baj az, hogy a felnőttek többsége nincs olyan állapotban, hogy egyből belevághatna a munka közepébe. Nem nagyon találkoztam még olyan felnőttel, akinek ne lett volna egy-két olyan egyéni problémája, amit azonnal rendbe kellett rakni az igazi edzések megkezdése előtt. Ha ezeket figyelmen kívül hagytuk volna, az előbb-utóbb valamilyen sérülés formájában megbosszulta volna magát.

A jó edző először felméri az aktuális állapotodat, és meghatározza, mit kell tenned, hogy egyáltalán eljuss a startvonalig. Ha sikerült elhelyezkedned a rajtnál, akkor pedig rövid-közép és hosszútávú célokra bontja le a teendőidet, hogy végig motivált maradj, és állandó sikerélményekkel kövezze ki a hosszú utad.